Udgivet ons d. 15. maj 2019, kl. 08:00

Om det at bære tunge byrder…

I Indien fandtes der før i tiden langs de fleste veje såkaldte byrdebærere. En byrdebærer bestod af to store sten, der var placeret ved siden af hinanden kun adskilt af et lille passage, så det var muligt at gå ind imellem stenene. Disse byrdebærere havde en vigtig funktion for de mange fattige indere, der ikke havde ikke hverken æsel eller hest til at slæbe deres ting, når de skulle til markedet for at sælge deres varer. I stedet fik de bundet deres last op på et åg – en tværstang over skulderen – og således kunne de gå langt med endog meget tunge byrder. Undervejs havde de stor gavn af byrdebærer stenene, der stod med jævne mellemrum langs vejene. Det var nemlig alt for omstændeligt af få alle pakkenellikerne af, hver gang de havde brug for et pusterum, så i stedet kunne de blot gå ind imellem de to byrdebærer sten og hvile byrderne på dem. På den måde kunne de få en lille pause og samle kræfter til at gå videre.

Byrdebærer stenene bruges ikke så meget mere i Indien, men en del af de gamle sten har fundet en spændende ny anvendelse. I nogen af Indiens kirker har man nemlig taget de udtjente byrdebærer sten ind i kirkerne og brugt dem som alter. Der er der en meget flot symbolik i, synes jeg. Dermed bliver de indiske gudstjenestedeltagere jo på en meget konkret måde mindet om Jesu ord i Matt. 11,28, hvor han siger: ”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile”.

Det er et fantastisk godt budskab for os alle sammen, for hvem kender ikke til det, at der engang imellem må bæres på tunge byrder i livet? Det kan være bekymringer, sygdom, sorg, arbejdsløshed, stress eller alt muligt andet. Hvem kender ikke til det at blive træt og bare have brug for en puster? Jesus tilbyder at være en byrdebærer sten for os, så vi kan få en pause.

Tænk på det næste gang, du kommer i kirke. Søndagsgudstjenesterne ligger med spredte mellemrum på vores livsvej som en slags byrdebærer sten, der giver os mulighed for at få en pause og samle kræfter til endnu en etape på vores livsvej.

Sognepræst Carsten Hoffmann