Udgivet ons d. 18. dec 2019, kl. 00:00

KIRKEKLUMME

”Julen er hjerternes fest”

Ja, vi bruger af og til dette udtryk, og i dette begreb lægger vi måske også en forståelse af, at alle skal have det godt og oplever sig elsket i julen. Men sådan er virkeligheden desværre ikke. Måske er det netop i julen og juledagene, at forskellen på rig og fattig både i materiel og menneskelig forstand kommer tydeligst til udtryk.

Vi er mange, som føler os omgivet af mennesker, der vil os, som holder af os, som har lyst til at være sammen med os også i julen, og som måske også køber gaver til os. Men der er også mange også i vores nærområde, som heller ikke i julen føler sig elsket, som ikke bliver inviteret til julefest og som måske slet ikke får gaver.  Umiddelbart tror jeg ikke, at det med gaverne betyder mest for os. Men jeg tror, at vi alle har brug for at blive set, værdsat og elsket. Og dette behov forstørres maksimalt i forbindelse med julen, for da skal vi alle have det godt. Derfor er det også ekstra svært i denne advents- og juletid at være en udsat borger, en hjemløs eller ensom, som ikke har familie og venner.

Mit juleønske skal derfor være, at vi alle må se de mennesker i vores nærhed, som har brug for os og vores støtte og opmærksomhed. Og mit politiske ønske kunne være, at vi bliver bedre til at prioritere støtte, og omsorg til de udsatte. Mennesker skal ikke bare holdes i live, de skal have et godt liv med andre mennesker, nærvær og opmærksomhed.

Det ville være dejligt, hvis vi alle i løbet af julen oplever en stråle af Guds kærlighed, men også at vi helt konkret bliver mødt af et medmenneske.

Med disse ord og ønsket om en glædelig jul vil jeg slutte med ”Nu tændes tusind julelys”, som for mig at se er en bøn om at vi alle må opleve kærlighed fra både Gud og mennesker.

Nu tændes tusind julelys

på jorden mørk og rund,

og tusind stjerner stråler ned

fra himlens dybblå bund.