Udgivet ons d. 4. mar 2020, kl. 00:00

Så er det fastetid

Fastelavn er den tradition, hvormed vi i Danmark indleder fastetiden, som strækker sig helt til påske. Men hvad er faste? Og er faste noget for moderne mennesker anno 2020?

For en del år siden havde Master Fatman et underholdningsprogram i TV, der hed Hiv stikket ud. Idéen var at tage en gruppe kendte danskere med ud på en ø uden mobiltelefon og computer, og de skulle så prøve at ”hive stikket helt ud” og bare slappe af og dermed få tid til at tænke lidt over de ting i tilværelsen, der har værdi, som Fatman udtrykte det. Tanken bag programmet var vel noget i retning af, at alt for mange af os har så travlt i dagligdagen, at vi ikke når at få sjælen med, og at vi alle kunne have gavn af at trække stikket ud en gang imellem, så sjælen kan nå at indhente os.

I virkeligheden er det præcis det, som kirkens fastetid handler om: At hive stikket ud for en tid. Faste handler ikke kun om det, vi spiser, men handler i ligeså høj grad om at ændre på nogle ting i dagligdagen, så der bliver tid og overskud til at fokusere på det, der virkelig har betydning. Faste kan f.eks. være for en dag om ugen at hive stikket til fjernsynet, telefonen eller computeren ud og så bruge den nyvundne tid på at genopdage sin ægtefælle, sine børn og sin Gud.

Faste er i en kristen sammenhæng ikke noget, vi mennesker skal gøre for at behage Gud, men er noget vi frivilligt kan gøre, fordi det er godt – ikke bare for os, men også for vores omgivelser. Der er i Det Gamle Testamente en interessant tekst hos profeten Esajas, hvor han taler om, at faste også har at gøre med at få nyt fokus på sin næste – man kan sige, at Esajas taler om at faste også er at ”sætte stikket i” til ens næste. Iflg. Esajas siger Gud Tror I, det er den faste, jeg ønsker, at mennesket spæger sit legeme, hænger med hovedet som et siv og ligger i sæk og aske? Er det det, I kalder faste, en dag til Herrens behag? Nej, den faste, jeg ønsker, er at løse ondskabens lænker og sprænge ågets bånd, at sætte de undertrykte i frihed, og bryde hvert åg; ja, at du deler dit brød med den sultne, giver husly til hjemløse stakler, at du har klæder til den nøgne og ikke vender ryggen til dine egne. (Es. 58, 5-7).

God fastetid…

Carsten Hoffmann, Sognepræst og provst