Udgivet af Britta Carlsen, ons d. 19. aug 2020, kl. 00:00

Velkommen til barselscafé!

Et kig gennem nøglehullet en tirsdag formiddag i kirkecentret i Vildbjerg

Kaffekopperne klirrer, småbørn pludrer, kvindestemmer, snak og grin. Vi er til barselscafé. Klokken er 10.12. I de mørke sofaer sidder 9 kvinder. Et par af dem er frivillige, som giver en hånd med i barselscaféen. Med i sofaen sidder også gruppelederen, der til hver gang, har forberedt sig på dagens emne, der i dag er ”Netværk”. Efter kaffehyggen leges et par sanglege. De ældste af børnene forsøger sig med bevægelserne til ”Hjulene på bussen”. Al opmærksomhed er rettet mod dem og ”nuttet-indikatoren” går helt i top! Hvilket giver smil på læben og en afslappet stemning i gruppen.

Tilbage i sofaerne forklarer gruppelederen om dagens emne. Alle får et ark, hvor de skal forsøge at skrive navne ind på deres eget netværk. De ældste børn er gået ombord i en kasse med legetøj, der er blevet sat frem på et par måtter, og en af de frivillige har sat sig på måtterne for at være omkring børnene. Deltagerne skriver koncentreret. To og to snakkes der om opgaven. Der er lyd fra en barnevogn. Et andet barn ammes, men det virker ikke til at forstyrre snakken, at nogen går lidt til og fra. Der tales om et psykisk og et fysisk netværk, og om hvordan netværksbehovet ændrede sig, da man blev forældre, og barnet gav nye udfordringer og begrænsninger for snak, samvær og brug for hjælp, men også hvordan det at blive forældre har ført nye relationer med sig. Der overvejes, undres og reflekteres. Nogle synes, livet med en lille går nemt, andre at det er meget krævende. For nogle er det helt nyt, andre har været igennem en barsel tidligere. Der kommer ord på oplevelserne, og erfaringer deles. Der sendes forstående blikke på tværs af rundkredsen, der grines og nikkes anerkendende. Alle kender det og barselscaféen er netop blevet et netværk, der giver mening i en helt ny og til tider lidt isoleret hverdag.

Klokken er lidt i 11. Dagens tema rundes af. Gruppelederen taler med en mor, der er i barselscaféen for første gang. De ældste børn er blevet utålmodige og småsultne. Legetøjet ryddes op. Der snakkes om løst og fast, mens udstyret pakkes ned, og gruppen langsomt opløses. Der er 14 dage til næste barselscafé, så ses de fleste nok igen.